Ljubljana

  • view-of-ljubljana-castle-b.jakse--s.jersic

Prebivalci, pa tudi številni obiskovalci pravijo, da je Ljubljana mesto po meri človeka. Kljub temu, da se uvršca med srednje velika evropska mesta, ohranja prijaznost manjšega kraja, hkrati pa premore vse, kar imajo velike prestolnice. Ljubljana je izvirno mesto, prepredeno s slikovitimi in prijetnimi kotički, kjer lahko doživite številna drobna presenečenja. Medtem ko pozimi pride na plan njen zasanjan srednjeevropski značaj, jo poleti odlikuje mediteranska sproščenost. Zaradi svoje geografske lege je Ljubljana tudi odlicno izhodišče za odkrivanje izjemno raznolikih obrazov in lepot Slovenije.

Osebna izkaznica Ljubljane

Glavno mesto Republike Slovenije (Slovenija je clanica Evropske unije od leta 2004.)
Površina: 275 km2
Število prebivalcev: 280.000
Povprecna januarska temperatura: - 0,3 °C
Povprecna junijska temperatura: 20,7 °C

  • building-of-the-former-cooperative-bank-b.cvetkovic
  • srednjeveki-dan_d.-wedam_small
  • Ljubljana_small

Arhitektura: Edinstvenost na vsakem koraku

V Ljubljani so ohranjeni sledovi vseh petih tisočletij njene zgodovine, med njimi zapušcina rimske Emone in staro mestno jedro s srednjeveškim gradom, barocnimi procelji, okrašenimi portali ter vegastimi strehami. Mozaik dopolnjujejo slikoviti mostovi na reki Ljubljanici in prostran park Tivoli, ki sega v samo središče mesta.

Ljubljani daje današnji videz deloma italijanski barok, deloma pa secesija, ki se odraža v slogu številnih zgradb, postavljenih po potresu leta 1895.

Svojemu rojstnemu mestu je v prvi polovici 20. stoletja vtisnil mocan osebni pecat tudi svetovno znani arhitekt Jože Plecnik. Mestno podobo so kasneje oblikovali njegovi ucenci, zaznamovale pa so jo tudi stvaritve "novega vala" priznanih mladih slovenskih arhitektov.

Foto:B. Jakše, S. Jeric, D. Wedan, B. Cvetkovic 

Vec o Ljubljani...